Deze dingen maakt elke YA liefhebber mee
Lijstjes

Deze dingen maakt elke YA liefhebber mee

books-690219_640
Young Adult, de naam zegt het al. Je bent waarschijnlijk een enorme liefhebber. Toch worden deze boeken vaak als kinderboeken gezien en kijken mensen erg raar als je vertelt dat je YA aan het lezen bent. Natuurlijk is dit niet raar, maar deze dingen herken je waarschijnlijk wel als je ook veel YA leest.

Rare opmerkingen

‘Lees je kinderboeken?’ is waarschijnlijk een opmerking die je vaak hebt gehad. Tja, hoe leg je nou uit dat YA echt wel heel anders is dan kinderboeken? Vaak wordt het voorbeeld ‘maar het is zoiets als De Hongerspelen en Harry Potter’ gebruikt. Omdat mensen deze boeken vaak zelf ook hebben gelezen waarderen ze het toch iets meer dan in eerste instantie. Zucht, die genres ook.

YA Boeken kopen

Tegenwoordig hebben veel boekenwinkels gelukkig een eigen YA afdeling, maar op veel plekken is dat nog niet het geval. Regelrecht naar de kinderboeken lopen om jouw YA uit te kiezen. Op zich geen probleem, waarom zou je je schamen voor boeken die je koopt. Maar irritant kan het wel zijn. Die blikken die de medewerkers geven als jij tussen de kinderboeken staat te neuzen. Hoewel dat waarschijnlijk ook alleen maar een gevoel is en in het echt zullen ze hier echt niet van opkijken 😉

Alles lijkt op elkaar

Dat je zo veel YA hebt gelezen dat geen enkel boek meer echt origineel is. Alles begint op elkaar te lijken en je hebt elk onderwerp al zo’n vijf keer langs zien komen. En toch krijg je er nog steeds geen genoeg van!

Verliefd zijn op een personage

Want die mannen in de YA boeken zijn allemaal zó geweldig. En knap. En mooi (of is dat hetzelfde?). En lief. En romantisch. En kunnen alles. En zijn zo gespierd. En knap. En geweldig. Oja en knap. Zucht…

Verfilmingen zijn stom

En toch kijk je ze. Want ja, jouw favoriete boek wordt verfilmd. Dat moet gewoon bekeken worden. Toch zijn de films natuurlijk nooit beter dan de boeken, nooit. Vaak vallen ze zelfs heel erg tegen en zijn ze nog best kinderlijk gemaakt ook. Zit je daar als volwassene tussen alle kinderen in de bioscoop. Oh en laten we niet vergeten dat bij elke boekentrilogie het laatste deel in twee delen wordt gedaan.. Zucht.

Je TBR stapel is gigantisch

Want er komen zó veel nieuwe YA uit. Zelfs in Nederland is het genre ontzettend groot aan het worden. Je TBR stapel is waarschijnlijk zo groot dat het bijna niet meer bij te houden is. Niet dat het erg is, hoe meer YA hoe beter toch? Maar als je weer kijkt naar die YA stapel voel je toch een kleine steek. Want het liefste lees je gewoon alle YA boeken in 1 keer. Maar goed, tijd…

Previous Post Next Post

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply Jet maart 24, 2016 at 06:36

  Jep, die TBR is echt enorm. Zelf heb ik ook wel een beetje dat boelen op elkaar gaan lijken,maar er komen ook nog een hoop hele originele YA uit, gelukkig.
  Jet heeft onlangs geplaatst…Robijnrood – Kerstin GierMy Profile

 • Reply Irene maart 24, 2016 at 06:50

  Al die punten zijn inderdaad echt super herkenbaar! Leuk blogje ^^

 • Reply Esther maart 24, 2016 at 09:07

  Zo herkenbaar. Vooral het punt dat YA boeken vaak in de kinderboekenkast staan.

 • Reply Jantine maart 24, 2016 at 11:08

  Ach, zolang er mensen zijn zoals mijn man, die op hun 37e nog gewoon kinderboeken lezen omdat ze daar toevallig zin in hebben, zullen ze echt niet raar opkijken als je als twintiger die kant oploopt 😉

  Ik geef toe, dat ‘het lijkt allemaal op elkaar’ heb ik soms behoorlijk. Net als bij chicklit bijvoorbeeld, en sommige fantasy. En toch blijf ik het lezen, want lezen blijft fijn! Zo!
  Jantine heeft onlangs geplaatst…WeekoverzichtMy Profile

 • Reply Vivian maart 24, 2016 at 17:28

  Ja zeker herkenbaar! Of dat het aanbod enorm tegenvalt in de YA-afdeling terwijl je weet dat er zoveel moois is…
  Vivian heeft onlangs geplaatst…Boekblogger goals: dit wil ik nog bereikenMy Profile

 • Reply geesje maart 24, 2016 at 20:27

  Leuk om te lezen en zeker herkenbaar. Vooral die laatste is erg herkenbaar. Zo veel boeken en zoooo weinig tijd :p.
  Maar het naar de kinderboeken lopen en dan (het gevoel hebben) dat ze je dan raar aankijken is ook herkenbaar.
  Op de boekenfestijnen zouden ze van mij best wat meer YA boeken verkopen. Vind het er daar altijd vrij weinig.

 • Reply Rowan maart 24, 2016 at 20:52

  Haha, zeker herkenbaar! Alleen vind ik verfilmingen zoals Harry Potter, De Hongerspelen en Divergent niet echt kinderlijk..
  Rowan heeft onlangs geplaatst…Happiness is… #6My Profile

 • Reply Jennifer maart 24, 2016 at 23:45

  Als ik een YA boek afreken krijg ik ook wel eens de vraag “cadeautje zeker?”. Ik dacht dat dat vast moest komen omdat ik dan met mijn zoontje in de boekenwinkel sta. Maar dat is dus maar een illusie, jullie hebben er ook ‘last’ van. :’)
  Jennifer heeft onlangs geplaatst…Moestuintjes Groeidagboek #2My Profile

 • Reply Nikita maart 25, 2016 at 20:54

  Ik heb er nooit echt commentaar op gehad dat ik YA lees, maar ik ben zelf pas 18. Dus misschien helpt dat ook mee. Maar sowieso ga ik denk ik nooit volwassen boeken lezen. Ik mis dan die fijne schrijfstijl van een YA, want sinds ik The Hungergames heb gelezen en dus echt YA ben gaan ontdekken, is het echt wel goed gegaan met mijn leesaantal per jaar. Behalve dat ik vlak daarna een leesdip kreeg, maar stage zat er waarschijnlijk ook wel voor een stukje tussen denk ik
  xxx Nikita
  Nikita heeft onlangs geplaatst…Pray for BelguimMy Profile

 • Reply Rens maart 25, 2016 at 21:46

  Die blikken in de boekhandel ken ik ja! En dat alles op elkaar lijkt ook, had op een gegeven moment dat ik kon voorspellen hoe een situatie ging aflopen, toen ben ik maar even wat anders gaan lezen.

 • Reply Maria maart 26, 2016 at 09:07

  Ik zie me hier echt he-le-maal in!

 • Reply Elske juni 13, 2017 at 11:21

  Waaah, verliefd op een personage! Ik dacht dat ik de enige op de wereld was…

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge