De Remedie
Boekrecensies,  Young adult

De remedie (Het programma #3) – Suzanne Young

Al eerder las ik twee boeken van Suzanne Young: Het programma en De behandeling. Deze boeken gaan over depressie. Depressie is in deze boeken een epidemie. Heftig, toch? Ik dacht eigenlijk dat het bij deze twee boeken zou blijven, maar Suzanne Young heeft nog een boek uitgebracht. Dit is een verhaal dat zich voor Het programma afspeelt en heet De remedie. Vandaag vertel ik wat ik van het derde boek vind.

Waar gaat De Remedie over?

Quinlan McKee is een zogenaamde sluiter. Sinds haar zevende helpt ze nabestaanden een periode van verdriet af te sluiten.
Quinn wordt op aanraden van rouwbegeleiders ingehuurd door families om voor een korte periode de rol van hun overleden dochter aan te nemen. Ze is uiteraard geen exacte kopie, maar als ze hun kleding gaat dragen, haar kapsel aanpast, gekleurde contactlenzen draagt en foto’s en video’s bestudeert, kan ze binnen de kortste keren iedereen zijn. Maar om haar taak zo goed mogelijk te vervullen, moet ze haar gevoelens uitschakelen en zich niet te erg hechten aan de mensen die ze helpt.
Op haar zeventiende blinkt Quinn uit in dit therapeutische rollenspel; ze is er zo goed in dat ze haar eigen verleden en dat van degene die ze speelt door elkaar gaat te halen. Als ze haar langstdurende opdracht krijgt, als Catalina Barnes, begint ze een band op te bouwen met de vriend van het overleden meisje. En dat is nog maar het begin van de problemen, zeker wanneer Quinn de waarheid achter Catalina’s dood ontdekt. En de epidemie die het zou kunnen veroorzaken…

Dat dit boek uitkwam, was voor mij vrij onverwachts. Ik had het niet helemaal door en daardoor was ik extra verrast toen ik hem ineens op Goodreads zag staan. De vorige twee boeken die van Suzanne Young las waren erg vermakelijk, daardoor wist ik dat dit boek ook niet anders dan goed kon zijn. De remedie speelt zich af in de tijd voordat Het programma plaatsvindt. In het verhaal staat Quinn centraal, een jong meisje met een apart beroep. Zij is een zogenoemde sluiter. Zodra een persoon overlijdt helpt zij de familie over deze persoon heen te komen. Zij vervangt dan tijdelijk die persoon voor een aantal dagen zodat de familie minder moeite heeft met het loslaten van deze persoon. Een sluiter doet maandelijks gemiddeld één opdracht en moet goed de grens kennen tussen haar eigen leven en dat van de persoon die zij tijdelijk vervangt.

Als Quinn vrij plotseling twee opdrachten in een week heeft weet ze dat er iets niet helemaal pluis is. Normaal is ze 2-3 dagen bij een familie. Dit zorgt er voor dat ze niet te gehecht raakt aan de familie of het leven van de overledene verwisselt het haar eigen leven. Bij de tweede opdracht moet ze maarliefst 14 dagen aanwezig zijn.
Daarnaast moet ze contact hebben met het vriendje van de overleden persoon. Normaal heeft ze alleen contact met de familie, dus het is allemaal wennen voor haar. Op den duur komt ze achter de oorzaak van de dood van Catalina en dat zorgt alleen maar voor meer vragen. Ik moet zeggen dat het verhaal een goede wending aannam nadat je steeds meer wist over Catalina en daardoor was het écht onwijs spannend.

De schrijfstijl van Suzanne Young is erg fijn, dat ben ik ondertussen wel gewend van haar. Ik vind het concept heel goed bedacht, dat een depressie een epidemie is en dat (in dit verhaal) zogenoemde sluiters worden gebruikt. Ben je dol op dystopische YA verhalen, dan kan je dit boek eigenlijk niet overslaan. Lees vooral de eerste twee boeken ook, dat kan ik je van harte aanraden.

Meer recensies lezen van de boeken van Suzanne Young? Klik dan hier.

Hush Hush Becca FitzpatrickTitel: De remedie (Het programma #3)
Auteur: Suzanne Young
Verschenen: oktober 2015
Pagina’s: 400
Uitgever: Karakter Uitgevers
Originele titel: The Remedy (The Program #0.5)

bol-button

Rating: 4,7/5

5 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.