Boekrecensies,  Roman

De jongen die tien concentratiekampen overleefde – Alan Gratz


De jongen die tien concentratiekampen overleefde is als je alleen al de titel leest vrij heftig. Het is een dun boekje en gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Benieuwd wat ik er van vind? Lees dan snel door.

De jongen die tien concentratiekampen overleefde vertelt het waargebeurde verhaal van Yanek, een Joods jongetje tijdens de Tweede Wereldoorlog in Polen. Als de nazi’s de jacht op de joden openen in het land, verandert zijn vertrouwde leventje in een nachtmerrie die helaas werkelijkheid is . Hij wordt van het ene concentratiekamp in het andere geplaatst, uitgehongerd, gemarteld en uitgebuit en kijkt de dood keer op keer in de ogen. Het is een wonder hoe Yanek, of volgens de tatoeage op zijn arm PRISONER B-3087, de Tweede Wereldoorlog uiteindelijk overleeft. Maar waar je je als lezer misschien nog wel het meest over verbaast is de kracht van een jongen om te overleven. Hoe lukt het Yanek om zijn hoop niet te verliezen en vooral, om niet te vergeten wie hij werkelijk is?

Dit boekje bestaat uit maar 192 pagina’s, je leest hem dus zo in een dagje lezen uit. Misschien is dat ook wel het fijne van dit boekje. Het vertelt een vreselijk verhaal van Yanek, een joods jongetje dat in Polen wordt opgepakt en de meest vreselijke dingen meemaakt. Het verhaal is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Jack Gruener. Het verhaal vertelt heel erg simpel hoe de Tweede Wereldoorlog er aan toe ging voor een Joods jongetje. Yanek is pas 10 jaar oud als de Duitsers Polen binnen vallen. Iedereen die iets van de Tweede Wereldoorlog af weet, weet ook dat alle maatregelen tegen de Joden langzaam werd ingevoerd. Zo merkte Yanek er in het begin ook niet zo veel van. Langzaam maar zeker werden ze afgevoerd naar een plek in de stad waar alleen maar Joden kwamen. Aan de schrijftstijl merk je dan ook al snel dat Yanek snel moet opgroeien. De manier van schrijven wordt iets serieuzer en iets minder kinderlijk. Toch blijft het wel erg simpel beschreven. Iets dat ook ergens wel weer goed is, deze gebeurtenissen zijn misschien wel het makkelijkst te begrijpen als het makkelijk is opgeschreven. Het stoort dan ook verder totaal niet.

‘Constant vraag je jezelf af: hoe zou ik dit hebben gedaan?’

Yanek maakt alle bekende kampen (onder andere Auschwitz, Birkenau, Bergen-Belsen, Buchenwald) mee en geeft een duidelijk beeld hoe het er in deze kampen aan toe ging. Ik voelde enorm met hem mee en je voelt ook heel erg de drang om te blijven leven. Constant vraag je jezelf af: hoe zou ik dit hebben gedaan?
Ik kan altijd zo enorm meeleven met alle personen die in concentratiekampen hebben gezeten in de Tweede Wereldoorlog. Het is zo heftig en zo onmenselijk. Misschien wel zó onmenselijk dat dit verhaal ergens niet heel geloofwaardig kan overkomen. Want wie overleeft er nou zó veel concentratiekampen? Helaas was ook dit de waarheid en zijn er genoeg dagboeken van mensen terug te vinden die hetzelfde of iets soortgelijks hebben meegemaakt.
Ik denk dat het goed is dat boeken zoals deze nog steeds goed gelezen worden. Omdat de schrijfstijl van dit boekje zo makkelijk is, is hij ook heel toegankelijk voor jongere mensen of voor volwassenen die de meeste oorlogsverhalen gewoonweg te lastig vinden.
Wat mij betreft vertelt De jongen die tien concentratiekampen overleefde vrij goed de waarheid van hoe het er aan toe ging in de kampen. Het boekje leest erg makkelijk weg en gaat misschien nog net iets te weinig in op details. Toch mag dit boek zeker niet ontbreken in een boekenkast denk ik. Mocht je het boek Haar naam was Sarah goed vinden, dan is dit boek ook zeker een aanrader om te lezen.

Alan Gratz

Titel: De jongen die tien concentratiekampen overleefde
Auteur: Alan Gratz
Verschenen: november 2013
Pagina’s: 192
Uitgever: Kluitman

bol-button

Rating: 3,5/5

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.